Gündemden Haberler

Enflasyon ne vakit tek haneye inecek? Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanlığı’nın verdiği tarihler birbiriyle çelişti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon sayılarını açıkladı. TÜİK’in oranlarına nazaran, enflasyon kasımda aylık bazda yüzde 2.88, yıllık bazda yüzde 84.39 oldu. Enflasyonla ilgili son günlerde üst üste gelen açıklamalar baş karışıklığına neden oldu. Meclis’te gerçekleştirilen bütçe görüşmelerinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın enflasyonda tek haneler için verdiği tarih ile Merkez Bankası Lideri Kavcıoğlu’nun verdiği tarih birbiriyle çelişti.

“İHRACAT ODAKLI BÜYÜME STRATEJİMİZ DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2023-2025 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program ile global çapta yaşanan şiddetli sınamalara karşın Türkiye’yi maksatlarına en sağlıklı biçimde ulaştırmayı ve bu süreçteki kazanımları da müdafaayı amaçladıklarını belirterek, “2023 yılında hedeflediğimiz büyüme artışı ile 2002 yılında 9 bin 279 dolar olan satın alma gücü paritesine nazaran kişi başına gelirimizi program periyodu sonunda yaklaşık 44 bin dolar seviyesine çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu gaye doğrultusunda, ihracat odaklı büyüme stratejimiz verimli ve rekabetçi bir formda devam ettirilecektir. Program periyodu boyunca istihdamın yıllık ortalama 890 bin kişi artması ve iş gücüne iştirak oranlarındaki öngörülen artışa karşın işsizlik oranının kademeli olarak gerileyerek 2025 yılında yüzde 9,6 düzeyinde gerçekleşmesi iddia edilmektedir. Sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırım-istihdam, üretim-ihracat gayeleri doğrultusunda gerçek kesime uygun finansman sağlanması yoluyla üretim gücümüzü koruyacak, arz yeterliliği ve cari istikrarda kalıcı güzelleşmeyi sağlayacağız.” dedi.

ENFLASYONDA TEK HANELER İÇİN 2025’İ İŞARET ETTİ

Enflasyonun tek haneleri sayılara inmesi için de tarih veren Oktay, 2025 sonunu işaret ederek, “Liralaşma stratejisi çerçevesinde hane halkı ve firma bilançolarında Türk lirası hissesinin artarak para ikamesinin ortadan kalkması, fiyatlama davranışlarının olağanlaşması ve güçlü kurumsal yapıyla birlikte enflasyon beklentileri güzelleşecek, devir sonunda enflasyon oranı tek hanelere düşürülecektir. Program devrinde, cari süreçler açığının kademeli bir halde azaltılmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda katma pahalı üretimi artırmak, yenilenebilir gücün hissesini daha da yükseltirken güç teknolojilerini yerli ve ulusal imkanlarla geliştirmek, elektrik motorlu araç sanayisi ve mobilite ekosistemini hayata geçirmek, dijital iktisattan daha fazla hisse almak ve iş gücünün niteliklerini uygunlaştırmak için kapsamlı siyasetler uyguluyoruz. Öteki yandan, 2023 başında Karadeniz’deki doğal gaz çalışmalarının tamamlanması ve yeni rezervlerin keşfi ile güçte dışa bağımlılığımızı azaltmayı ve cari süreçler istikrarı ile dış finansman muhtaçlığı üzerindeki baskıyı daha da aşağı çekmeyi hedefliyoruz.” sözlerini kullandı.

MERKEZ BANKASI TEK HANELER İÇİN 2024 YILINI GÖSTERMİŞTİ

Merkez Bankası Lideri Kavcıoğlu ise 2024 yılında enflasyonun tek hanelere düşeceğini söylemişti. Kavcıoğlu, “Orta vadedeki enflasyon kestirimlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22.3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8.8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Milletlerarası rezervlerimiz 2022 yılında 11,5 milyar dolar artış ile 123 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır ve artış eğilimini korumaktadır” tabirlerini kullanmıştı.

Enflasyon ne vakit tek haneye inecek? Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanlığı’nın verdiği tarihler birbiriyle çelişti

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu