Gündemden Haberler

Ajanslara göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde son durum

Türkiye, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 13’üncü Cumhurbaşkanı’nı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28’inci dönem miletvekillerini belirlemek için bugün sandık başına gitti. 

Açılan sandıklara ilişkin veriler de Anadolu Ajansı (AA) ve ANKA tarafından anlık olarak aktarılmaya başlandı.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ

Saat 08.00 itibarıyla Anadolu Ajansı verileri:

– Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,35

– Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 45

– Sinan Oğan: Yüzde 5,22

– Muharrem İnce: Yüzde 0,43

ANKA verileri:

– Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,2

– Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 45,05

– Sinan Oğan: Yüzde 5,28

– Muharrem İnce: Yüzde 0,42

Saat 02.30 itibarıyla AA verileri şöyle:

Açılan sandık – Yüzde 99,21

Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,36

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 44,92

Sinan Oğan: Yüzde 5,29

Muharrem İnce: Yüzde 0,43

Saat 02.30 itibarıyla ANKA verileri şöyle:

Açılan sandık – Yüzde 99,72

Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,26

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 45,04

Sinan Oğan: Yüzde 5,28

Muharrem İnce: Yüzde 0,42

MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMLERİ

Saat 02.30 itibarıyla AA verileri şöyle:

Açılan sandık – Yüzde 95,55

Cumhur İttifakı: Yüzde 49,48

Millet İttifakı: Yüzde 35,09

Emek ve Özgürlük İttifakı: Yüzde 10,32

Sosyalist Güç Birliği: Yüzde 0,28

ATA İttifakı: Yüzde 2,34

Saat 02.30 itibarıyla ANKA verileri şöyle:

Açılan sandık – Yüzde 99,61

Cumhur İttifakı: Yüzde 49,68

Millet İttifakı: Yüzde 35,9

Emek ve Özgürlük İttifakı: Yüzde 10,35

Sosyalist Güç Birliği: Yüzde 0,27

ATA İttifakı: Yüzde 2,29


—15 MAYIS—

03.00 | KILIÇDAROĞLU: MUTLAKA AMA MUTLAKA KAZANACAĞIZ

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Genel Merkezi’nde Millet İttifakı liderleriyle birlikte açıklamada bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Erdoğan beklediği sonucu alamadı. Kimse oldu bittiye getirmesin. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler akmaya devam ediyor. Milletimiz ikinci tur diyorsa, mutlaka ama mutlaka ikinci turda kazanacağız. Herkes bunu görecek. Erdoğan toplumdan beklediği güvenoyunu alamamıştır. AK Parti’deki oy kaybı da bu gerçeği göstermiştir. Halkımız emin olsun mutlaka ama mutlaka kazancağız ve ülkeye demokrasiyi getireceğiz” dedi.

02.45 | OY ORANLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener, saat 02.25 itibarıyla sandıklarda toplam açılma oranının yüzde 91,93 olduğunu söyledi. Yener, Kılıçdaroğlu’nun oy oranının yüzde 44,79 olduğunu söylerken, Erdoğan’ın oy oranının ise 49,49 olduğunu söyledi.

02.25 | HDP’DEN VERİLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sonuçları ve seçim güvenliğine dair HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

MA’nın aktardığına göre  YSK Başkanı Ahmet Yener’in “verilerin yüzde 87,13’ünün sisteme yüklendiğine” dair sözlerine değinen Tiryaki, “Rakamsal olarak sandık sonuç tutanağında yer alan verilerin YSK’nın sistemine girdiği bilgisi doğru fakat bunun dayanaklarının henüz yüzde 20’si bile siyasi partilerle paylaşılmış değil. Siyasi partilerle paylaşılan veriler içerisinde sayım döküm cetvelleri ile sandık döküm tutanaklarının hala yüzde 20’sini bile göremiyoruz. Oysa ilçe seçim kurulları tarafından cetveller ve tutanaklarının taranması ve sisteme yüklenmesi gerekiyor. Bunlar sisteme yüklenmedikçe siyasi partilerin aldıkları oy bu verilerin karşılaştırılmasının olanağı yok. Biz yüzlerce arkadaşlarımızla saat 14.00’ten beri bu verilerin yüklenmesini bekliyoruz. YSK’nın bir an önce buna müdahale etmesini ve siyasi partilerin erişimine açılmasını bekliyoruz. Bu veriler yüklendikten sonra gerçek rakamları kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

02.10 | ERDOĞAN, ÖNDE OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Türkiye genelinde birçok bölgede oylar, YSK sistemine henüz girilemezken; Tayyip Erdoğan, Ankara’da partisinin Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulunuyor.

2019 yılında İstanbul’da kaybettiği seçimleri öncesinde kaybetmediklerini iddia eden ve hukuksuz şekilde tekrar ettiren Erdoğan, “açık ara önde” olduğunu iddia etti. Sonuçların kesin olmadığını söyleyen Erdoğan, “Geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasının devamında, “Şayet ikinci tura kaldıysa başımızın üstünde yeri var” sözlerini de kullandı.

01.40 | YSK BAŞKANI YENER: AÇILAN SANDIK ORANI YÜZDE 87,13

Açıklamalarda bulunan YSK Başkanı Ahmet Yener, şu sözlere yer verdi:

“An itibariyle yurt içinde açılan sandık oranımız yüzde 89,97, yurtdışında açılan sandık oranımız yüzde 30,8, genel açılan sandık oranımız ise Yüzde 87,13’dür. Yurtiçi ve yurtdışı seçim kurullarından veri girişlerinden bir sorun yoktur. Kamuoyu rahat olsun.”

01.10 | BİNALİ YILDIRIM’DAN SİNAN OĞAN’A TEBRİK

İHA’nın haberine göre AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ı telefonla arayarak tebrik etti.

00.35 | KILIÇDAROĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde kameraların karşısına çıkarak kısa bir açıklama yaptı. “Oyumuzun yüksek olduğu sandıklarda, üst üste itirazlarla sistemi bloke ediyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, “Algı yönetimiyle uğraşmayı bırakın. Oylar gelsin, sonuç bir an önce belli olsun. Milletin iradesinden korkmayın” ifadelerini kullandı.

YSK’ye de çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “YSK’yı da sorumluluğa davet ediyorum. Elimizde ıslak imzaları tutanaklar var. Bu milletin iradesine bloke koymayın. Sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin. Her bir oy sayılana kadar buradayız” diye konuştu.

—14 MAYIS—

23.55 | ‘SANDIKLARIN YÜZDE 69,12’Sİ AÇILDI’

YSK Başkanı Ahmet Yener, sandıkların yüzde 69,12’sinin açıldığı belirtti ve veri girişinin sürdüğünü vurguladı. Yener, siyasi parti temsilcilerinin de girişleri takip ettiğini ve partilerle veri paylaşımı yapıldığını söyledi.

22.45 | ‘VERİLERİN YÜZDE 47’Sİ SİSTEME GİRİLDİ’

YSK Başkanı Ahmet Yener yaptığı açıklamada, “Aksama ve gecikme söz konusu değil. Veriler, siyasi partilerle de paylaşılıyor. Sisteme girilen oy oranı yüzde 47,08” dedi.

22.30 | DİYARBAKIR’DA YSK ÖNÜNDE KUYRUK’

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından “Yüzde 60’lar ile başlayan kurgu şu anda 50’nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK’yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız” uyarısında bulundu. 

Halk TV Muhabiri Ferit Demir ise sosyal medya hesabından Kılıçdaroğlu’nun paylaşımını doğrulayan bir paylaşım yaptı. Ferit, “Diyarbakır’da Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 72 civarında oy aldı. Diyarbakır seçim sonuç verileri YSK sistemine yüklenmiyor. Yüzlerce sandık görevlisi YSK önünde uzun kuyruklar oluşturmuş durumda ve kuyruk giderek uzuyor….” dedi

22.03 | ERDOĞAN’DAN ‘SANDIKLARI TERK ETMEYİN’ MESAJI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Tüm dava ve yol arkadaşlarımdan, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar, her ne olursa olsun sandıkların başından ayrılmamalarını rica ediyorum” dedi.

Sosyal medyada yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye’mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir.                                                                                                                             

Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır.

Milletimizin teveccühünün devam eden oy sayımına yansıyor olmasından memnuniyet duyuyoruz.

Tüm dava ve yol arkadaşlarımdan, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar, her ne olursa olsun sandıkların başından ayrılmamalarını rica ediyorum.

Demokrasi adına oy veren ve seçim çalışmalarında yer alan tüm vatandaşlarımı tebrik ediyor, her birine ayrı ayrı şükranlarımı ifade ediyorum.”

21.30 | DEMİRTAŞ’TAN ‘OYLARINIZA SAHİP ÇIKIN’ ÇAĞRISI

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medyadan “Sonuçların kesinleşmesi günlerce sürse bile sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin. Muhalefet kesinlikle önde ve ilk turda bitti, bitecek. Oylarınıza sahip çıkın, bütün Türkiye kazansın” açıklamasını yaptı.

21.05 | SANCAR VE BULDAN’DAN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulundu. Sancar, “AA aleni şekilde toplumu manipüle ederek suç işliyor. AA’nın iktidarın sesi olduğunu bir an için bile akıldan çıkarmayalım. Ortamı bulandırmaya ve moral bozmaya dönük bu manevraların bir hükmü yoktur. Gözünüz ve kulağınız bizde olsun!” dedi.

Buldan ise “Anadolu Ajansı yurttaşların motivasyonunu bozmak için açık şekilde manipülasyon yapmaktadır. Daha önce de yaptığı gibi algı ve hile oyunlarıyla moral bozmaya, motivasyon düşürmeye çalışmaktadır. Hile ve yalandan ibaret politikalarınız artık iflas etmiştir!” ifadelerini kullandı.

20.30 | CANAN KAFTANCIOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “İstanbul’da sandıkların yüzde 40’ının sonucuna ulaştık. Kılıçdaroğlu 51,42 oranında, Erdoğan 43 oranında” açıklamasında bulundu.

20.25 | AKP’Lİ ÇELİK’TEN AÇIKLAMA

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, açıklama yaptı. “Oy sayma işlemi şeffaflık içinde yürüyor” diyen Çelik, “Her siyasi partinin kendi müşahitleri üzerinden sonuçları takip etme yöntemi var. Biz AK Parti olarak genel başkanımızın, cumhurbaşkanımızın, sandığın nasıl korunacağın, oy sayımı konusnuda nasıl hassasiyet göstereceği konusunda kurumsallaşmış bir geleneğe sahibiz. Biz bunu bütün siyasi partilerden vatandaşlarımızdan sandıkların başında bulunmasını önemli görüyoruz. Biz milli iradenin kesin bir şekilde tecelli etmesini istiyoruz” dedi.

Yapılması gereken şudur: Sonuçları beklemek” diyen Çelik, “AA da bu bilgilendirmeyi yapıyor. ANKA da. Başka veri yöntemini kullanan partiler de var. Daha sonuçlar kesinleşmeden, birden bire karşımızdaki ittifakın sözcüsü, belediye başkanları TV’lere çıktılar ve AA’nın verileri çarpıttığını söylemeye başladılar” sözleriyle muhalefeti eleştirdi.

Çelik, “AA bu verileri gerçek kişiler üzerinden alıyor. Verilerini bir siyasi partinin beğenip beğenmemesi önemli değil” diye konuştu.

19.50 | AKP’NİN ELİNDEKİ VERİLERDE KILIÇDAROĞLU ÖNDE

Sözcü TV’den Fatih Portakal’ın aktardığına göre AKP’nin elinde saat 19.50 itibarıyla var olan verilerde Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 46,8, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise yüzde 47,35 seviyeside.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu