Gündemden Haberler

Cumartesi Anneleri gözaltına alındı

AYM’nin Galatasaray Meydanı’ndaki yasağa karşı “hak ihlali” kararı vermesinin ardından yeniden Galatasaray Meydanı’na dönen Cumartesi Anneleri, bir kez daha gözaltına alındı. 

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’ndaki eylemlerinin 700. haftadan itibaren engellenmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunmuş ve AYM “hak ihlali” kararı vermişti. Meydandaki abluka nedeniyle eylem ve açıklamalarını internet ortamına taşıyan Cumartesi Anneleri, AYM kararı sonrası yeniden Galatasaray Meydanı’na dönmüş geçen hafta da polis müdahalesi ile gözaltına alınmıştı.

942. haftada AYM kararını hatırlatarak bir kez daha Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen ve ablukanın kaldırılmasını talep ederek basın açıklaması yapmak isteyenlere polis müdahale etti. Meydandaki buluşma öncesi polisler bölgede ablukayı genişletirken, açıklama yapılmasına izin verilmeden kayıp yakını 13 kişi gözaltına alındı.

Hanım Tosun, Hanife Yıldız, Ali Ocak, Besna Tosun, Mikail Kırbayır, Feyyaz Yaman, Gülseren Yoleri, Faruk Eren, İrfan Bilgin, Hasan Karakoç, Kenan Yıldızerler, Zekine Türkeri ve Arzu Aksakal gözaltına alınan isimler oldu.

‘GÖZALTI EMRİ VERENLER SUÇ İŞLİYOR’

Cumartesi Anneleri’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda gözaltılara dair fotoğraf ve videolara da yer verilirken, polis şiddeti ile açıklama yapılmasının engellendiği belirtildi.

Yapılan paylaşımlarda, “Galatasaray’da açıklamamızı engelleyenler Anayasa’yı kasten ihlal ettiler, ‘Anayasa bizi bağlamaz’ dediler” denilirken, “Hukuksuzluğunuza boyun eğmeyeceğiz, kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, hesap sormaya devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz” vurgusunda bulunuldu.

AYM kararı da hatırlatılarak, “AYM, Galatasaray’daki varlığımızın demokrasinin gereği olduğuna vurgu yaptı. Cumartesi Anneleri/ İnsanları’nın toplantısını engellememesi konusunda Beyoğlu Kaymakamlığı’na açık bir ödev yükledi. Gözaltı emri verenler uygulayanlar suç işliyor” denildi.

Ayrıca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da etiketlenerek, “Adalet Bakanı olduğunuz ülkede Anayasa Mahkemesi kararı yok hükmünde. Anayasal hakkımızı kullandığımız için yine gözaltındayız” sözlerine yer verildi.

İHD’DE BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK

Gözatlılara dair bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenlenecek.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu