Gündemden Haberler

Bostancı’da bisikletli Doğanay Güzelgün için eylem yapıldı

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 18 Temmuz günü polisten kaçtığı iddia edilen otomobil sürücüsünün çarpması sonucu yaşamını yitiren Doğanay Güzelgün için eylem yapıldı. Güzelgün’ün bisikletçi arkadaşları tarafından düzenlenen basın açıklamasında, “Doğanay Güzelgün’ü dün burada bekleyen tüm arkadaşlarımızın yaşayabileceği gibi bir trafik canavarı tarafından katledildi. Bu cinayetin sorumluları acilen yakalanmalı ve ağır cezalarla yargılanmalıdır” denildi.

Bostancı sahil yolu Çetin Emeç Bulvarı Maltepe istikametinde dün sabah 05.30 sıralarında meydana gelen olayda, iddiaya göre polis kontrolünden kaçan otomobil sürücüsü, yolun karşısına geçmeye çalışan bisiklet sürücüsü Doğanay Güzelgün’e çarptı. Çarpmanın şiddetiyle yola fırlayan ve ağır yaralanan 51 yaşındaki Güzelgün, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

‘ÖNCELİĞİMİZ, KATİL ZANLISI TEMEL ÜNLÜ’NÜN EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASI’

Doğanay Güzelgün’ün yaşamını yitirmesinin ardından yüzlerce bisikletçi, bugün Bostancı’da bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Öyle görünüyor ki gerekli önlemler alınmazsa bu ölümler artarak devam edecek. Bu ölümlerin son bulması adına, sorumluluk alması gereken tüm ilgili kurum ve kuruluşları görev başına çağırıyoruz. Taleplerimizi dinlemelerini, sesimizi duymalarını, haklarımızı ve can güvenliğimizi korumalarını istiyoruz. Bu bağlamda ilk önceliğimiz hala yakalanmamış olan katil zanlısı Temel Ünlü’nün bir an evvel yakalanması ve en ağır şekilde yargılanıp cezalandırılmasıdır.

BİSİKLETÇİLERİN TALEPLERİ SIRALANDI

Ayrıca trafikte güvenliğin arttırılması için harekete geçilmesi gerekmektedir. Kadıköy-Pendik hattının tıpkı daha önce pek çok ölümlü kazanın gerçekleştiği Bağdat Caddesi’nde alınan önlemler gibi yapılan uygulamalarla bir yarış pisti statüsünden çıkarılması gerekmektedir. Kadıköy-Pendik sahil hattının sağ şeridinin paylaşımlı bisiklet yolu olarak belirlenmesi ve asfalt üzerine gerekli yazılı ve görsel işaretlerin yapılması gerekmektedir. Kadıköy-Pendik sahil hattı boyunca hız denetiminin etkinlikle, kararlılıkla ve sert cezalarla yürütülmesi gerekmektedir. Tüm hat üzerinde özellikle burada beklediğimiz alana hızlı girişleri engellemek adına yol boyunca birden fazla kasis ve yükseltilmiş yaya yoluyla yol güvenliğinin arttırılması gerekmektedir. Polis çevirmelerinde anlık olarak yavaşlayan sürücülerin çevirmeden geçer geçmez gaza basacağını unutmadan kalıcı çözümler üretip radar kontrolü, EDS hız kontrolü ve etkin cezaların yürürlüğe konulması ve uygulanması gerekmektedir. Bisikletli ölümlerine dair soruşturmaların şeffaf olması ve meclisten bu ölümlere karşı dair yapıcı, kuvvetli ve şeffaf yasaların çıkarılması gerekmektedir.

‘MOTORLU TAŞITLARLA EŞİT HAKLARA SAHİP OLMAK İSTİYORUZ’

Unutmayın ki kaldırımdaki ve dolgu alanlardaki bisiklet yolları, biz bisikletli, yol bisikletli sporcuları için güvenli değil, aksine birçok tehlike barındıran birer bölgedir. Azami 25 km hız limiti olan bu mavi bisiklet yolu, biz Gençlik Spor İl Müdürlüğü lisanslı sporcuları için bir antrenman yolu değil ancak bir sosyal sürüş yoludur. Bu sebeple yediden yetmişe güvenli bir şekilde antrenman yapabileceğimiz alanlar motorlu taşıtların kullandığı en sağ şeritlerdir. Motorlu taşıtlarla eşit haklara sahip olmak, güvenli bir şekilde trafiğin sağ şeridini kullanabilmek istiyoruz.

Ayrıca bisikletin modern toplumlarda, medeni toplumlarda bir ulaşım aracı olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Bu talepleri bizle birlikte dile getirmek, tüm canlıların, bütün bisikletlerin ve yayaların can güvenliği için önlem alınması adına herkesi sorumluluk almaya ve birlikte çalışıp bu kamu güvenliği sorununa dair ortak çözüm üretip çalışmalar yapmak üzere davet ediyoruz.

‘BU CİNAYETİN SORUMLULARI ACİLEN YARGILANMALIDIR’

Bu akşam Doğanay Güzelgün’ü anıyoruz. O dün, tüm burada bekleyen arkadaşlarımızın yaşayabileceği gibi bir trafik canavarı tarafından katledildi. Bu cinayetin sorumluları acilen yakalanmalı ve ağır cezalarla yargılanmalıdır. Ayrıca diğer bisikletlileri de katledenleri lanetliyoruz ve diğer ölmüş arkadaşlarımızı, kazalara ve cinayetlere kurban gitmiş arkadaşlarımızı burada saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Güzel insan Doğanay Güzelgün’ü kaybetmenin derin acısıyla birlikte ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar diliyoruz. Işıklar içinde uyu, sensiz pelotonda bir eksiğiz ama geride bıraktığın bisiklet aşkını yaşatmaya devam edeceğiz.”

Basın açıklamasının ardından bisikletçiler, Doğanay Güzelgün’ün katledildiği yere yürüdü ve söz konusu noktaya karanfiller bıraktı.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu