Gündemden Haberler

Ankara’da MKE fabrikasında patlama: 4 işçi yaralandı

Ankara’nın Mamak ilçesinde bağlı Kayaş’ta Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) fabrikasında patlama meydana geldi. Patlamada 4 işçi yaralanırken, MSB’den yapılan açıklamada durumlarının iyi olduğu belirtildi. Ankara Valisi Vahip Şahin ise “Bir yaralımızın durumu diğerlerine göre daha önemli. Hayati tehlikesi ile ilgili doktorlar tarafından bir kayıt gelmedi” dedi. 

MKE Kapsül Fabrikası’ndaki patlama, saat 11.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle meydana geldi. Patlama ile birlikte fabrikada yangın çıktı. Patlama sesi çevrede geniş bir alanda duyulurken, yangın nedeniyle gökyüzünü dumanlar kapladı. Yangın, ormana da sıçradı.

DHA’nın aktardığına göre patlamanın ardından işçiler tahliye edilirken, bölgeye; AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. AFAD’ın Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer (KBRN) ekibi de bölgeye sevk edildi. KBRN ekibi ve diğer ekipler, kapsül bölümünde patlamaların küçük çaplı devam etmesi nedeniyle müdahale etmekte güçlük yaşadı. Patlamalar sırasında çevrede de panik yaşandı. Ekipler, hem fabrika hem de ormanda yangını söndürmek için çalışma başlattı.

İTFAİYEDEN AÇIKLAMA

İtfaiye ekipleri tarafından yapılan açıklamada ise “Mamak Kayaş Mahallesi Kayaş Caddesi Makine Kimya Fabrikası’ndan gelen patlama ihbarı üzerine; saat 10.56’da Kayaş ve Siteler İstasyonları ile merkez istasyondan KBRN aracı olay yerine yönlendirilmiştir. Saat 11.00’da olay yerine ulaşan ekiplerimiz kapsül bölümünde patlamaların devam ettiği suyla reaksiyona giren malzemeler sebebi ile müdahalede güçlük yaşandığı ve yangının ormanlık alana sirayet ettiği bilgisini vermiştir. Ekiplerimiz güvenli bölgeden söndürme çalışmaları devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

BİR İŞÇİ AĞIR YARALANDI

Patlama nedeniyle ilk belirlemelere göre 4 işçi yaralandı. Yaralı işçiler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla hastanelere sevk edildi. İşçilerden birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

KÜÇÜK PATLAMALAR DUYUYORUZ

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, patlama ile birlikte fabrikadaki tüm işçilerin tahliye edildiğini söyleyerek, “Çevre güvenliği önlemi alınmış durumda. Önlemler maksimum seviyede alındı. Yangın söndürülmeye çalışıyor. Küçük patlamalar da duyuyoruz” dedi.

MÜHİMMAT ÜRETİMİ YAPILIYOR

Fabrikada; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için yanıltıcı mühimmatlar, çeşitli kapsüller ve piroteknik mühimmatları, ses, ışık ve gaz mühimmatı üretimi yapılıyor.

‘İNCELEME VE SORUŞTURMA BAŞLATILDI’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, patlamaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ise “Konuyla ilgili kaza olayının hemen sonrasında Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde; Kaza Araştırma Komisyonu acilen toplanmış ve koordinasyon ekibi oluşturulmuştur. Konusunda yetkin iş müfettişleri gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiş olup Rehberlik Teftiş Başkanı ve Başkan Yardımcıları, İş Sağlığı ve Güvenliği Başkan Yardımcısı olay yerine intikal edilerek gerekli incelemeler ivedilikle başlatılmıştır” denildi. 

‘ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Twitter hesabından, “Makine ve Kimya Endüstrisi’nin Ankara Kayaş’taki kapsül fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan kardeşlerimize Allah’tan acil şifalar diliyorum. Can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Olayla ilgili adli soruşturma başlatılmıştır” paylaşımında bulundu.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Fabrikada patlamanın ardından çıkan yangının kontrol altına alındığı ve itfaiye ekiplerinin soğutma çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

‘İŞÇİLERİN DURUMU İYİ’

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da patlamaya ilişkin açıklama yaparken, yaralı 4 işçinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. 

‘BİR YARALIMIZIN DURUMU DİĞERLERİNE GÖRE DAHA ÖNEMLİ’

Ankara Valisi Vasip Şahin, patlama sonrası fabrikada incelemelerde bulundu ve ardından gazetecilere açıklama yaptı. Patlamanın nedeninin henüz belirlenemediğini söyleyen Şahin, “4 işçimiz yaralandı. Şu anda tedavi altındalar. Bilinçleri açık, kimyasal bir yangın olduğu için söndürme çalışmaları dikkatle sürdürüldü. Oksijenle teması kesen malzemeler kullanıldı. Durum tamamen kontrol altında. Orada bir itfaiye ekibi ve MKE’nin kendi söndürme ekibi her ihtimale karşı nöbette. Yaralılar Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Bir yaralımızın durumu diğerlerine göre daha önemli. Hayati tehlikesi ile ilgili doktorlar tarafından bir kayıt gelmedi. Hepsinin bilinci açık. Tedavileri devam ediyor. Yangın, dışarıdaki binalara sıçramadı. İçerideki 2 ya da 3 bölümde etkili olmuş. Diğer bölümlere etkisi olmadı. Yangın Ar-Ge biriminde meydana geldi. Durum şu an itibarıyla endişe verici olma halinden çıkmıştır. Detaylı incelemeler teknik ekiplerce yapılacaktır” diye konuştu.

GEÇEN AY YAŞANAN PATLAMADA 5 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

10 Haziran tarihinde de MKE fabrikasında patlama meydana gelmiş ve 5 işçi hayatını kaybetmişti.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu