Gündemden Haberler

131 kamu kurumu, kredi ve bağış kaynaklarını gizledi

Kamu kurumlarına yönelik Sayıştay raporuna göre birçok kurum ödeneklerini doğru kaydetmesi ve kaynaklarını gizledi.

Sayıştay, 2022 yılına ilişlin kamu kurumlarının faaliyet raporlarını yayımladı. Halkın bütçesi ile yapılan harcamalar ortaya çıkarken, rapora göre kamu kurumlarının 234’ü, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasındaki farkın nedenlerini açıklamadı. 131 kurum ise kredi ve bağış gibi kaynaklarını gizledi.

Rapora göre 18 kurum ödeneklerini doğru kaydetmezken, 19 kurumun da bütçe gerçekleşmeleri gerçeği yansıtmıyor.

SAYIŞTAY NOTLARI

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre Sayıştay’ın 2022 yılı Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu’nda, mevzuata aykırılıklara da işaret eden şu ifadeler yer aldı:

İdare faaliyet raporlarında ‘Mali Bilgiler’ başlığı altında, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri ile meydana gelen sapmaların nedenlerine yer verilmesi gerekmektedir.

Faaliyet raporu hazırlayan kamu idarelerinden 234’ünün bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasında meydana gelen sapmaların nedenleri hakkında açıklama yapmadı. Bu idarelerden 17’si genel bütçeli idare, 71’i özel bütçeli idare, 21’i diğer özel bütçeli idare, 115’i belediye, 8’i il özel idaresi ve 2’si mahalli idare birliğidir.

Kamu idarelerinden 131’i bütçe ile tahsis edilen ödeneklerin dışında idarenin kullanımına tahsis edilen özel ödenek, dış proje kredisi veya bağış ve yardım gibi kaynakları faaliyet raporunda göstermedi, 49’u bütçe ödeneklerini başlangıç ve yılsonu ödenekleri olarak ayrı ayrı göstermedi.

Kamu idarelerinden 63’ü bütçe hedefleri ödenek cetvelleri ile karşılaştırıldığında, hedeflerin doğru göstermediği, 18’inin yılsonu ödeneklerini doğru kaydetmediği, 19’unun bütçe gerçekleşmelerinin, düzenlilik denetimi sonuçları itibarıyla kontrol edildiğinde, gerçeği yansıtmadığı görülmüştür.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu