‘Atalay’ın yasama görevini yerine getirmesi hukuk devletinin gereğidir’
İstanbul Barosu, Gezi Davası’ndan aldığı ceza gerekçesiyle tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “hak ihlali” kararına ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Meslektaşımızın seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama görevini yerine getirmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir” denildi.
AYM, Gezi Davası kapsamında aldığı 18 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onanan ve 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı verdi.
İstanbul Barosu, AYM’nin verdiği karara ilişkin X (Twitter) üzerinden bir açıklama yayımladı. Anayasa’nın “Yasama Dokunulmazlığı” başlıklı 83. maddesine vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Anayasa Mahkemesi, milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Av. Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi.
‘YASAMA GÖREVİNİ YERİNE GETİRMESİ DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNİN GEREĞİDİR’
Baromuz üyesi Av. Ş. Can Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine derhal katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasının, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkı gereği olduğunu Baromuzun açıklamalarında dile getirdik.
Anayasamızın ‘Yasama Dokunulmazlığı’ başlıklı 83. maddesi 2. fıkrasına göre, ‘Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.’
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatları doğrultusunda meslektaşımızın seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama görevini yerine getirmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir.