Gündemden Haberler

Ebrar Sitesi’nin bilirkişi raporu: En kritik tespitler yapılamadı

Depremde yıkılan Ebrar Sitesi’nin bilirkişi raporunda, enkazının hızla kaldırılması nedeniyle kritik tespitlerin yapılamadığı kaydedildi. Kolon ve taşıyıcı sistemlere ilişkin tespitlerle birlikte zemin sıvılaşmasına ilişkin analiz de raporda yer almadı.

Maraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerde yıkılan ve bin 400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’ndeki apartmanların yıkılma nedenlerini inceleyen bilirkişi heyetinin raporundan, deprem sonrasındaki süreçlere ek olarak bir skandal daha ortaya çıktı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, kentteki Ebrar Sitesi’nin yıkıma ilişkin soruşturma kapsamında Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinden bilirkişi raporu talep etmişti. 4 kişilik bilirkişi heyetinin 19 Mart tarihli raporları savcılık dosyasına girdi.

KOLONLARA İLİŞKİN TESPİT YAPILAMADI

T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre raporda, depremde tamamen çöken sitedeki binaların enkazının hızla kaldırılmış olması sebebiyle kolonların ve taşıyıcı sistemlerin kesilip kesilmediğine dair tespit yapılamadığı kaydedildi.

Rapor, yıkılan binaların temel beton dayanımlarının büyük bölümünün projelere uygun olduğu ancak üst yapıların beton dayanımlarının projedeki değerlerin çok altında kaldığını ortaya koydu. Depremden hemen sonra bazı binalardan karot örneği alındığı ancak demirlerin numunenin içinde dağılması nedeniyle analiz edilemediği tespiti de raporda yer aldı.

ZEMİN SIVILAŞMASI ARAŞTIRILMADI

Depremlerde, Ebrar Sitesi’ndeki 9 katlı K Blok’un 4 katı, 10 katlı Serdar Bey Apartmanı’nın ise 7 katı toprağa gömülmüştü. K Blok’un zemininde su bulunduğu görülmüştü. Ancak bilirkişi raporunda, demir örnekleri alınamadığı için yeraltı su seviyesinin yarattığı tahribat ortaya konulamadı. Raporda, zemin sıvılaşmasının incelenmesine dair bir detaya da yer verilmedi.

‘ZEMİN ETÜDÜ İLE İLGİLİ AYRI BİR İNCELME YAPILMALI’

Raporu inceleyen bağımsız bilirkişi Prof. Dr. Can Balkaya, bilrkişilerin yapısal sistem statik proje değerlendirmesi yapmamasını büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi. Balkaya, temel beton dayanımlarının projeye uygun bulunmasına karşılık, bölgedeki sıvılaşmanın araştırılmadığını, mutlaka zemin etüdü ile ilgili ayrı bir inceleme yapılması gerektiğini vurguladı.

AFAD, BİNALARIN DAYANIKSIZ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Maraş merkezde 1997-2013 yılları arasında kooperatif olarak yapılan Ebrar Sitesi, 22 bloktan oluşuyordu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) 2020 yılında Maraş için hazırladığı raporda, Ebrar Sitesi’nin de bulunduğu bölgedeki zemin sıvılaşmasına ve olası depremde binaların dayanıksız olduğu için yıkılacağına dikkat çekilmişti.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu