Hisami Apartmanı davasında istenen cezalar belli oldu
Diyarbakır’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Hisami Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin soruşturmada, 4 sanık hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi.
Maraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerin yıkıma yol açtığı kentlerden Diyarbakır’da yıkılan ve 100 kişinin öldüğü, 32 kişinin de yaralandığı Hisami Apartmanı’na ilişkin tutuklu sanık müteahhit Mehmet Ali K. ile tutuksuz sanıklar müteahhit Mehmet M., arsa sahipleri Nurettin ve Ahmet Ö. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.
Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi’nde yıkılan binaya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, şüpheliler hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle iddianame hazırlandı. İddianame, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
İddianamede, Nurettin Ö.’nün kendisine ait arsayı müteahhitler Mehmet Ali K. ve Mehmet M.’ye 8 daire ve bir dükkan karşılığı verdiği belirtilerek, resmi evrakda olmamasına rağmen kardeşi Ahmet Ö.’nün de arsaya ortak olduğunun tespit edildiği kaydedildi. İddianamede, müteahhitlerin iflas ettikleri ve binayı da kaba inşaatı bitmiş şekilde bıraktıkları, Nurettin Ö.’nün de 1993’te Hisami Apartmanı’nın çaprazındaki bir binanın apartmana yakın olacak şekilde yıkılmasının ardından kolonları mantolama yaparak güçlendirdiği bilgisi yer aldı.
‘BİNA DENETİMSİZ OLARAK YAPILDI’
İddianamede yer alan bilirkişi raporunda da zincirleme ihmallere dikkat çekildi ve şu iadeler yer aldı:
“Binanın, ruhsatsız ve projesiz inşa edilmesi, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması ve kontrolsüz bir şekilde kolonlarda mantolama yapılarak taşıyıcı sisteme müdahale edilmesi nedenleri ile yıkılmış olduğunun, bu yıkımda da binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılması nedeni ile inşaata izin veren arsa sahibi ve inşaatı yapan bina müteahhidi ve bina müteahhidi işi bıraktıktan sonra inşaatı tamamlayanların, binanın bazı kolonlarına projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz bir şekilde mantolama yaparak taşıyıcı sisteme müdahale edenlerin sorumlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır.
Şüpheliler tarafından bina yapmaya elverişsiz malzemeler kullanılarak projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz olarak bina yapılarak insanların ikametlerine tahsis edildiği, arsa sahibinin de binanın bazı kolonlarına projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz bir şekilde mantolama yaparak taşıyıcı sisteme müdahale ettiği anlaşılmıştır.” (DHA)