Gündemden Haberler

İnşaatı 11 yıldır tamamlanamayan camini maliyeti 1,1 milyar TL’ye ulaştı

Şahinbey Belediyesi’nin inşası için 2012 yılında harekete geçtiği Akkent Camisi aradan geçen 11 yıla rağmen tamamlanmadı. 11 yıl boyunca düzenlenen ihalelerle ile milyonlarca lira harcanan cami için son olarak 712 milyon TL’lik ihale düzenlendi.

Antep’te AKP yönetimindeki Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan ve yaklaşık bir milyar TL’ye mal olacağı belirtilen Akkent Camisi’nin çevre düzenlemesi ikmal işi için 10 Temmuz tarihinde ihale düzenlendi. 695 milyon TL yaklaşık maliyet hesabı ile pazarlık usulü ile yapılan ihaleyi, Hüsamettin Peker İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 712 milyon TL’ye aldı.

210 günde tamamlanma şartı ile sözleşmesi 20 Temmuz’da imzalanan ihaleyi alan Hüsamettin Peker’in, AKP’den Bitlis 3. sıra milletvekili adayı olarak yarışan Mehmet Zeki Peker’in abisi olduğu ve daha önce de çok sayıda ihale aldığı öğrenildi.

Olağanüstü hal ve felaket durumlarında uygulanması öngörülen “pazarlık” usulü ile ihaleyi alan şirketin başka bir ortağının da geçen yıl Şahinbey Belediyesi’nden 213 milyon TL’lik ihale aldığı ortaya çıktı.

AFAD’IN ZARAR GÖREN BİNASININ DA MÜTEAHHİDİ

Hüsamettin Peker’in, Ağustos 2022’de Ankara’da fırtınada dış cephesi zarar gören AFAD merkezinin ihalesini kazanan 3 firmadan birisi olduğu da ortaya çıktı. Zarar gören binayla ilgili olarak Kamu İhale Bülteni’nde, TOKİ tarafından inşa edilen ve ihalesini Silahtaroğlu İnşaat, Hüsamettin Peker İnşaat ve Atlı İnşaat’ın aldığı bina için “Her türlü afete dayanıklı” ifadeleri yer aldı.

İNCELEME SIRASINDA İNŞAAT MÜHENDİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Sözcü’den Ahmet Kaya’nın haberine göre temeli 2012’de atılan Akkent Camisi, müteahhidinin “FETÖ” bağlantıları nedeniyle yarım kaldı. Ardından 7 yıl çalışma yapılamyan caminin tamamlanması için “güçlendirme” çalışması yapılması gündeme geldi. Çalışma için iş teklif edilen inşaat mühendisi Korkut Küçükcan, 14 Kasım 2019 tarihinde incelemede bulunduğu esnada çöken iskelenin altında kalarak hayatını kaybetti.

KABA İNŞAATIN MALİYETİ 45 MİLYON TL OLDU

AKP’li Şahinbey Belediyesi ise caminin kaba inşaatının tamamlanması için 7 Nisan 2020 tarihinde pandemi koşullarına rağmen ihale açtı. İhaleyi 30 milyon TL bedelle Abdurahman Şirin İnşaat alırken, Edecan İnşaat’ın da yaklaşık 15 milyon TL harcama yaptığı caminin kaba inşaatı 45 milyon TL harcanarak tamamlandı.

Belediye, 2 Haziran 2021’de ise “Akkent Mahallesi Camii ve Külliyesi İnce İmalatlar İkmal İnşaatı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi” adı altında yeni bir ihale düzenledi. Bu ihaleyi de BİKTAŞ Yapı A.Ş, 244 milyon 444 bin TL muhammen bedelle kazandı. Bu ihaleyle de caminin tamamen bitirilmesinin hedeflendiği açıklandı.

TAMAMLANIRSA MALİYET 1,1 MİLYAR TL’Yİ BULACAK

Cami için düzenlenen son ihalenin faturası ise 712 milyon TL olurken, tamamlanması halinde Akkent Camisi’nin maliyeti bir milyar 100 milyon TL’yi bulmuş olacak.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu